Wie ben ik?

Ik ben Marco Hoogenraad getrouwd met Barbera en heb een dochter Savannah en een zoon Xandro. De balans tussen mijn gezin, werk en sport is heel belangrijk voor mij. Het is een voortdurende puzzel om deze balans te bewaren. Leuk en uitdagend.

Na jarenlang gesport te hebben in diverse onderdelen zoals voetbal, atletiek, windsurfen, atb-en en bodybuilding ben ik in 2001 in aanraking gekomen met de du- en triathlonsport. Via een collega op mijn werk begreep ik dat er meer soorten triathlons waren dan degene die ik op TV zag bij AVRO’s sportpanorama. Gelukkig maar want wat die kerels deden leek voor mij onmogelijk: drie mega onderdelen afwerken zonder overnachting!

Na mijn eerste 1/8 triathlon in Bergen op Zoom was ik helemaal verkocht. Omdat ik toch wel iemand ben die het optimale uit zichzelf wil halen heb ik professionele begeleiding gezocht want ik had geen idee hoe ik de duursport moest aanpakken. Van 2001 tot 2003 heb ik getraind via schema’s van Hartger Vrijheid en Frank Heldoorn. Met Hartger ben ik in 2001 direct op trainingskamp gegaan in de Algarve. Dit trainingskamp was het begin van een hechte vriendschap met Casper van den Burgh. Casper verbleef in hetzelfde hotel als wij en er was direct een goede klik. Naast Casper leerde ik ook Bas Diederen en Ralph Zeetsen kennen. Deze drie vormden een apart groepje binnen de selectie. Ze leken veel op normale mensen terwijl de rest eigenlijk alleen maar over sport kon praten. Met Bas (gozah), uitgegroeid tot echte klepper, heb ik nog steeds goed contact. Sterker nog, de laatste maanden van 2015 heeft hij me klaar gestoomd voor de Ocean Lava finale in Lanzarote en gaan we samen het avontuur aan naar mijn eerste Ironman in Lanzarote. Ralph is helaas te vroeg in 2002 gestopt.

Vanaf 2003 tot en met 2011 heb ik veel getraind met Casper. Hij maakte mijn schema’s en was en is mijn motivator. Door onze natuurlijke samenwerking heb ik in 2004 brons gehaald tijdens het EK Powerman te Venray in mijn leeftijdscategorie H35. Ook waren we samen dat jaar in Geel waar ik 8e werd tijdens het WK duathlon. Naast deze mooie resultaten en een behoorlijk aantal regionale podiumplaatsen heeft hij me in laten zien hoe hard, vermoeiend en weer mooi de sport is. Na een seizoen van overtraindheid en blessures in 2008 heeft hij me in 2009 naar de bronzen plak begeleid tijdens het NK duatlhlon in Tilburg. Samen maakten we met nog tien andere atleten deel uit van het Tri Team Fast Friends met als motto: triathlon voor en door vrienden.

Medio 2011 wilde ik een andere trainingsprikkel proberen. Uiteraard zijn Casper en ik nog vrienden en is en blijft hij mijn klankbord zo nu en dan. Dat gaat nooit meer over! Ik ben met Ferdinand Mulder gaan samenwerken. Ferdinand is een zeer fanatiek trainer/coach die een meer wetenschappelijke benadering heeft. Meten is weten en dat was de prikkel die ik nodig had. Die heeft na drie maanden trainen geresulteerd in een paar goede en sterke podiumplaatsen bij kwarttriathlons en als eindklapper van seizoen 2011: een 2e plek H45 bij het NK duathlon 2011 te Tilburg.

Vanaf begin 2012 ben ik gaan trainen voor de hele triathlon van Almere. Ik wilde iets met de machteloosheid doen die ik ervaarde bij mijn ouders die beide longkanker hadden. De weg was roerig met veel bobbels en helaas een grote bobbel teveel. Op 14-7-2012 brak ik mijn heup tijdens een trainingswedstrijd. Einde seizoen en einde missie Almere. Eind 2012 zijn mijn ouders helaas veel te jong overleden maar was ik steevast van plan Almere 2013 voor hen te doen. Om dit doel te bereiken ben ik qua trainer overgestapt naar PosiTri van Merijn Schuurman. Merijn en ik hadden bij onze eerste ontmoeting een enorme klik. Hij is een enorme fijne kerel, weet hoe het is om te moeten revalideren en wat het is om zo dichtbij dierbaren te BUIwD--IgAAXd-fverliezen aan de vreselijke ziekte kanker. Daarnaast is hij een zeer ervaren lange afstand atleet en die had ik nodig want ik had die ervaring totaal niet. Met hem heb ik na nog meer blessureleed en ziektes in mijn familie uiteindelijk op 14-9-2013 mijn “Belofte ingelost” en de Challenge van Almere volbracht.

De komende jaren staat in het teken om de triathlon aansluiting te krijgen met de top in mijn agegroup op de halve en hele afstand. Ik hoop dat in 2016 te bereiken als ik toetreed tot de H50 categorie. Op dat moment wil ik ook proberen een slot te bemachtigen voor het WK Ironman te Hawaii. Lukt dat eerder dan is dat mooi meegenomen 🙂 Frank Heldoorn, als toptrainer wilde proberen mij daarin te begeleiden. De jaren 2014 en 2015 stonden in het teken van opbouw. Vooral de lage hartslagzones voor het fietsen en hardlopen kunnen veel beter en daar gingen we aan werken. Maar ook aan mijn loopniveau (na de heupbreuk minder geworden) werd gewerkt door Frank. Helaas is mijn missie voor de IM van Lanzarote in 2014 niet gelukt vanwege trieste familie-omstandigheden en in 2015 heb ik zelf de knoop doorgehakt om hem niet te doen. Wel heb ik in 2014 een 2e plek op het NK Powerman Lange Afstand, een 3e plek op het NK duathlon behaald en uiteindelijk een fantastische Ocean Lava finale wedstrijd in Lanzarote (een 3/4 wedstrijd) met een 33e overall plek en 1e in mijn agegroup gedaan!

Na het besluit om niet te gaan voor de IM Lanzarote 2015 ben ik gestopt met trainen volgens schema’s. Even geen gedrill maar puur op gevoel trainen. Adviezen kreeg ik regelmatig van Bas Diederen en Martijn Dekker. Uiteindelijk hebben zij mij vanaf medio augustus begeleid (als proef) naar de Ocean Lava Finale 2015 waar ik 16e overall werd en 1e ouwe heer. De manier van trainen en hun pro-actieve begeleiding bevalt mij zo dat ik nu aan de vooravond sta om het Ironman Lanzarote 2016 avontuur met deze twee kanjers aan te gaan via hun nieuwe trainersplatvorm TeamUpgreat.

Enkele gegevens:

  • Geboren: 6-10-1966 te Den Haag
  • Getrouwd: met Barbera op 15-10-1993
  • Kinderen: Savannah (19 jaar) en Xandro (17 jaar)
  • Woonplaats: Rijswijk
  • Studies: Havo, HBO Digitale Communicatie, HBO Testmanagement, Webdesign Professional
    Werk: Contentbeheerder/Webredacteur van Portalen en websites van MN en de wens te werken als kleine zelfstandige (ZZP-er) in sportkleding en sportartikelen.
  • Sponsoren: Trotse ambassadeur van Ocean Lava Netherlands en dikke maten met Dare2Tri

Mooiste resultaten:
3e EK Powerman 2004, 1e sprinttriathlon Wasquehal 2005, 3e NK duathlon 2009, 2e NK duathlon 2011, 4e EK sprintduathlon 2013, 2e NK sprintduathlon 2013, finish Challenge Almere-Amsterdam 2013, 2e NK Powerman 2014, 3e NK duathlon 2014 en 1e AG Ocean Lava Finale 2014, 3e AG Ocean Lava Netherlands (Stein) 2015, 1e AG Ocean Lava Lanzarote 2015.

Favoriete training:
Lange duurrit op mijn SHIV in Lanzarote
Favoriet onderdeel: hardlopen en zwemmen begint zijn opmars 🙂